sollicitatie gesprek

De verplichtingen die je hebt tijdens het krijgen van een uitkering.

Vanwege bezuinigingen en andere zaken komen Nederlanders geregeld zonder werk te zitten. Als jij, net als veel andere Nederlanders, onverwachts jouw baan verliest, kan dat heel vervelend zijn. Er hangt immers een hoop af van jouw inkomen. Hopelijk heb je in zo’n geval een beetje spaargeld, en waarschijnlijk kom je ook in aanmerking voor een uitkering. Op die manier kun je als het goed is de tijd overbruggen die je nodig hebt om een nieuw, vast inkomen te vinden. Een WW-uitkering is namelijk geen permanent inkomen, en jouw spaarrekening is waarschijnlijk ook geen bodemloze put. Het is dan ook in jouw belang om zo snel mogelijk weer een baan vindt. Om jou hierbij te motiveren heeft het rijk enkele verplichtingen gesteld aan het ontvangen van een uitkering. Op die manier word jij ertoe bewogen om voor jezelf snel een betere situatie te creëren.

Verplichting tot werk zoeken

Een van de verplichtingen die bij het ontvangen van een uitkering hoort, is de verplichting om op zoek te zijn naar werk. Dit houdt in dat jij jezelf binnen twee dagen nadat jij werkloos bent geworden, inschrijft als werkzoekende bij het UWV. Dit gebeurt via jouw DigiD-account. Pas als jij weer werk hebt gevonden kun je die registratie wijzigen. Ook ben je verplicht een bepaald aantal sollicitaties uit te sturen. In de meeste gevallen gaat dit om één sollicitatie per week, maar dit kan afhangen van wat je met jouw adviseur van het UWV hebt afgesproken. Dit houdt dus in dat je een sollicitatiebrief op stuurt, of een gesprek hebt met bedrijven over het betreden van een functie. Ook inschrijving bij een jouw lokale uitzendbureau, bijvoorbeeld uitzendbureau Den Haag, telt als een sollicitatie.

Je bent verplicht bepaalde banen te accepteren

Afhangende van jouw afspraken met de adviseur, ben je verplicht om passend werk te accepteren. Het UWV bepaalt in principe wat voor jou passend werk is. Als aan jou een functie wordt aangeboden die het UWV als passend acht, dan ben je dus verplicht deze aan te nemen. Wat voor jou passend is, hangt van een aantal dingen af. Zo is tijdsduur van jouw werkloosheid een belangrijke factor. Als je een paar weken werkloos bent hoef je alleen banen die aansluiten op jouw ervaring en opleiding. Als je echter al een half jaar werkloos bent zal je alle functies moeten accepteren die door jou kunnen worden uitgevoerd. Ook als je nieuw bent op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld net afgestudeerd, dan moet je waarschijnlijk ook een ruimer aanbod aan werk accepteren.

Blijf met het UWV in contact

Als je een uitkering ontvangt, dan krijg je taken toegewezen die in jouw werkmap op de UWV-website verschijnen. Je bent verplicht deze uit te voeren, en contact te onderhouden met het UWV over eventuele updates in jouw situatie. Vaak zijn deze opdrachten het uploaden van bewijs dat je daadwerkelijk hebt gesolliciteerd.

Als jij je niet aan de verplichtingen die voor jou zijn gesteld houdt, dan kan besloten worden om uitbetaling van jouw uitkering stop te zetten, en dat kan je natuurlijk al helemaal niet gebruiken!

Berichten gemaakt 60

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven