Aminozuren

Aminozuren, de bouwstenen van het lichaam

Misschien heb je wel eens gehoord van aminozuren of ben je er bekend mee. Voor de mensen die nog niet weten het zijn zullen we dat even uitleggen. Deze zuren worden ook wel de bouwstenen voor jouw lichaam genoemd. Deze stof zorgt ervoor dat het lichaam eiwitten kan aanmaken die gebruikt worden voor bijvoorbeeld de opbouw van spieren en botten. Dit draagt bijvoorbeeld ook bij aan het herstellen van spieren nadat je gesport hebt. Voor sporters kan het dan ook vaak interessant zijn om gebruik te maken van supplementen.
Aminozuren

Verschillende soorten aminozuren

Er zijn wel meer dan 500 soorten aminozuren bekend. Hiervan zijn er 20 zeer belangrijk zijn voor de ontwikkeling en het herstel van jouw lichaam. Deze 20 aminozuren zijn op hun beurt weer verdeeld in twee groepen. Zo heb je essentiële en niet-essentiële aminozuren. Het lichaam kan zelf een deel van deze stoffen aanmaken. Deze worden niet-essentiële aminozuren genoemd. Dit omdat ze van nature automatisch door het lichaam worden aangemaakt. De andere aminozuren die je nodig hebt worden niet door het lichaam aangemaakt maar zijn wel essentieel. Deze kun je binnenkrijgen door de juiste voeding te eten of door gebruik te maken van bijvoorbeeld supplementen (als aanvulling op goede, uitgebalanceerde voeding).

Supplementen

Aminozuren zijn ook verkrijgbaar in verschillende soorten supplementen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een poeder te kopen of capsules die je kunt inslikken. Het poeder kan verwerkt worden in een maaltijd of door het drinken worden geroerd. Van nature zitten aminozuren in veel verschillende soorten voeding zoals vlees, noten, groenten, brood en vis bijvoorbeeld. Door gebruik te maken van supplementen met aminozuren zorg je ervoor dat deze sneller in het lichaam terecht komen en worden opgenomen. Dat kán bijvoorbeeld bijdragen aan een sneller herstel van spieren of een snellere opbouw daarvan.

Voor sporters

Er wordt dan ook vaak door sporters gebruik gemaakt van dergelijke supplementen. Naast een gebalanceerd dieet met de juiste voeding kunnen deze supplementen jou net dat extra zetje in de rug geven dat je nodig hebt. Helemaal als je aan het sporten bent voor de opbouw van spiermassa, dan kun je hier goed gebruik van maken. Het lichaam heeft bij intensief sporten namelijk veel van deze stoffen nodig. Meer dan dat je kunt aanmaken of met voedsel kunt binnenkrijgen. Om ervoor te zorgen dat de spieren wel goed kunnen herstellen en kunnen groeien, kun je dan kiezen voor een poeder of capsules met aminozuren.

Posts created 36

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven