Black tie event explained!

Waar moet je nou op letten als je een smoking koopt? In deze blog: alles wat je moet weten over een black tie event!

Wanneer je een uitnodiging voor een black tie event ontvangt, is het niet vreemd dat je veel vragen te binnen schiet na de eerste dagen van opgewondenheid. Heb ik een sjerp nodig? Wat voor sokken moet ik dragen? Hoe doe ik mijn haar? Wat is überhaupt een sjerp?

Black tie events hebben immers veel ongeschreven regels. Als je de regels goed volgt, is het de ultieme kans om er beter dan ooit uit te zien op een feestje. Een slank zwart pak op een krakend wit shirt met een perfect gestrikte das is simpelweg eeuwig chique en elegant. Maar zoals in veel dingen zit de duivel in de details.

Wat is een black tie event?

Een black tie event is vaak een gelegenheid van belang: een uitreiking, jubileum, ceremonie, een chique bruiloft of een gala. Vaak vormen dit soort evenementen herinneringen waar je het je leven lang nog over zult hebben. En bij deze gelegenheid hoort een strikt formele dress code.

Wat betekent een black tie dress code?

De oorsprong van de titel is wat ironisch. De geboorte van de zwarte vlinderdas was rond het jaar 1885, een signaal die juist een versoepeling van de strikte das dress code voor mannen betekende. Het was de koning Edward VII die zijn stroeve pinguïnjas verruilde voor een blauw jasje van zijden met passende broek, gemaakt door het bekende merk Henry Poole & Co. Het jasje was veel comfortabeler om te dragen dan het alternatief. Deze black tie suit style werd overgenomen door leden van de Tuxedo Club in New York, van wie velen vaste klant waren bij Poole. Het is dus een Amerikaans principe.

Wat moet je dragen?

Nu komt het belangrijkste deel: de outfit. De zijden revers (ookwel lapel) is een cruciaal element. Er zijn drie verschillende soorten revers: de driehoekige haak revers, de gepunte opgesneden revers en de geronde shawlkraag. De laatste zie je vaak op een tuxedo, is het meest traditioneel en misschien het slimste om te dragen.

Fun fact: de traditionele black tie event is helemaal niet zwart. Het was midnight-blue, wat er zowaar donkderder dan zwart uitziet in kunstlicht. Dus als je dit klassieke monochroom-contrast wil creëren, ga dan voor midnight blue.

In sommige gevallen is ook een witte tuxedo een optie. Het is tricky, want je moet het kunnen hebben. Als je écht uit wil pakken en voor wit wil gaan, kies dan voor zwarte revers. En natuurlijk een passende zwarte broek.

Klaar om er fantastisch uit te zien? Een goede tuxedo kun je zowel fysiek als online kopen. Fysiek heb je het voordeel dat je smokings kunt passen of verstellen. Ook kun je smokings huren!

Berichten gemaakt 60

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven