Alles wat je moet weten over een spaanplaat

Als je je in het vakgebied bevindt van de bouw zijn termen zoals een spaanplaat je wel al bekend. Als dat niet zo is, is het wellicht nog een onbekend woord voor je. Wil je je gaan interesseren in de bouw of ben je bezig met een bepaald bouwproject? Dan is het misschien wel fijn om je meer te gaan verdiepen in dit soort termen. Daarom gaan we het vandaag uitgebreid hebben over een spaanplaat.

Spaanplaten

Spaanplaat is een plaatmateriaal. Het is opgebouwd uit verschillende delen spaanders met daarbij een sterke lijm. Denk aan houtsplinters, spaanders, zaagsel, ga zo maar door. De lijm waar een spaanplaat uit bestaat is vaak een kunsthars. Spaanders is een populaire bouwterm aangezien het voor meerdere platen gebruik wordt. Denk aan OSB platen. Het verschil tussen spaanplaat en OSB platen is dat bij OSB platen de spaanders een stuk groter zijn. Ook MDF platen vallen in dit rijtje. Daarom willen duidelijk de verschillen benoemen tussen een aantal platen dat de keuze makkelijker wordt. Spaanplaten worden vaak gebruikt voor onder andere het egaliseren van vloeren, voor werkbladen en voor kasten.

Een van de grootste voordelen van spaanplaten is dat ze goedkoop zijn. We willen graag positief blijven, maar er zitten toch ook echt een aantal nadelen aan. De platen kunnen niet goed tegen vocht en zijn niet van het sterkste materiaal gemaakt. Daardoor loop je het risico wel sneller dat ze beschadigen. De structuur van een spaanplaat is erg grof waardoor de plaat sneller kan splinteren en je de plaat minder makkelijk kan afwerken. Denk aan verven. Het is niet onmogelijk, maar makkelijk is het ook niet.

Verschillen

OSB en MDF platen worden op een vergelijkbare manier gemaakt. De platen staan allemaal bekend om hun kleine houtbestanddelen die met elkaar worden verlijmd tot een plaat. Toch zijn er daadwerkelijk wel wat verschillen. Het verschil met spaanplaten is dat de houtbestanddelen bij MDF platen veel kleiner zijn. Dit zorgt voor het eindresultaat niet voor veel verschil, maar er valt wel een nadeel weg in vergeleken met een spaanplaat. Het is goed om deze verschillen te weten zodat jij de beste keuze kunt maken waar jij mee aan de slag wilt gaan.

Ook bij MDF platen is het voordeel dat ze over het algemeen goedkoop zijn. Het verschil met spaanplaten is dat de structuur van een MDF-plaat wel fijn is, waardoor de plaat minder snel zou splinteren. Dit houdt dus ook in dat de plaat makkelijker te verven is en dat je er meer mogelijkheden mee hebt wat dat betreft.

Posts created 39

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven